guláš - hospodský
Guláš - hospodský vepřový
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 6 kuliček celého nového koření
- 1 ks bobkového listu
- majoránka
- 1 kostka masového bujonu
- 1/2 lžičky kmínu
- mletý černý pepř
- 1 ks feferonka
- sůl
- 500 g vepřové plece
- 350 g cibule
Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Plec nakrájíme na kostky.
Cibuli osmažíme spolu s kmínem na oleji nebo na sádle do tmavohněda. Přidáme mletou papriku, maso a jen krátce restujeme, aby paprika nezhořkla. Zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, feferonku, sůl a pepř. Vepřový guláš dusíme asi 1,5 hodiny. V papiňáku hodinu. Až je maso téměř měkké, přilijeme podle potřeby vařící vodu, přidáme masový bujon a zahustíme mouku rozkvedlanou ve vodě. Guláš nesmí být hustý, jinak nevystoupí na povrch tuk. Guláš pomalu a na nejmenším plameni necháme ještě 20 minut bez poklice velmi pomalu probublávat. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku.
Hospodský vepřový guláš podáváme s čerstvým pečivem. Nejlepší je samozřejmě druhý den.