Postup přípravy

Květák nakrájíme, vložíme do hrnce a zalijeme ho vodou s trochou mléka tak, aby byl ponořený. Vodu přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, dokud není květák měkký. Hotový květák rozmixujeme i s vodou nebo prolisujeme přes síto. Na pánvi rozpustíme máslo a při mírné teplotě na něm zpěníme nakrájenou cibuli a bílou část pórku. Přikryjeme a dusíme asi 5 minut. Pak odkryjeme necháme ještě asi 5 minut. Potom poprášíme moukou a mícháme a pražíme asi minutu, dokud nezačne barva směsi zlátnout. Odstavíme, přilijeme mléko a dobře rozmícháme. Vrátíme na sporák a za stálého míchání opět přivedeme k varu. Poté přidáme rozmixovaný květák, ještě osolíme, opepříme a je hotovo.

60 minut