Banánový dort
Čím zralejší banány, tím lepší dort!
230 g másla + na vymazání forem
300 g polohrubé mouky + na vysypání forem
1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
6 velkých zralých banánů
4 lžíce zakdysané smetany
1 lžička vanilkového extrakru
420 g krupicového cukru
4 velká vejce
NA KRÉM
500 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
NA KARAMELOVOU POLEVU
100 g krupicového cukru
100 ml smetany ke šlehání
Předehrejeme troubu na 180 °C, vysypeme 2 dortové formy o průměru 23 cm. Mouku smícháme s práškem do pečiva, sodou a solí, zvlášt smícháme 3 rozmačkané banány, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
Šlehačem utřeme 180 g másla s 370 g cukru, cukr zašleháváme postupně, jakmile se vytvoří lehká světlá pěna přidáme vejce, jedno po druhém, nakonec stěrkou zapracujeme banánovou směs.
Těsto rozdělíme do forem a pečeme do zlatova potom necháme úplně vychladnout.
Zbývající banány oloupeme a podélně rozpůlíme, zbytek cukru 50 g nasypeme do pánve a zahřejeme na silném plameni. Jak cukr začne karamelizovat přidáme máslo 50 g a karamel rozmícháme. Položíme do něj banány a na středním plameni po obou stranách opečeme.
Všechny přísady na krém šleháme 1-2 min. šlehačem. V jiné pánvy na sucho rozpustíme cukr na karamelouvou polevu a odstavíme. Za stálého míchání přilijeme smetanu a rozmícháme do hladka.
První korpus pokryjeme částí krému a banánů, přikryjeme druhým korpusem, vršek a boky potřeme krémem, dáme zbylé banány a pokapeme karamelovou polevou.
Dobrou chut´!